Vierailijaprofessori 2015-2016

Tampereen yliopisto, tuo vanha opinahjoni, valitsi minut journalistiikan vierailijaprofessoriksi lukuvuodelle 2015-2016. Anomuksen mukaan halusin luennoida opiskelijoille vuoden ajan ulkomaanjournalismista. Valintahetkellä syksyllä 2014 kukaan ei osannut aavistaa, kuinka tärkeäksi juuri ulkomaanuutisointi nousisi vuonna 2015, jolloin turvapaikanhakijoita tuli Eurooppaan Suomea myöten.

Niinpä yliopistolla pääsimme luennoilla ja alan huippuvieraiden seurassa syventymään kaikkiin niihin globaaleihin haasteisiin, jotka nyt koskettavat entistä enemmän myös Suomea. Se tietämättömyys, jolla niin monet suomalaiset ennakkoluuloineen ja valemedian kirittäminä ottivat turvapaikanhakijat vastaan, oli minullekin yllätys. Perinteinen media oli jo vuosien ajan laiminlyönyt ymmärrykseen johtavan uutisten taustoittamisen juuri niiltä alueilta, joista turvapaikanhakijat tulivat. Kymmeniä kertoja vuodesta toiseen olen peräänkuuluttanut isoilta mediataloilta pysyviä kirjeenvaihtajia Lähi-itään ja Afrikkaan, mutta mitään pohjoismaiseen tasoon verrattavaa kehitystä ei ole tapahtunut. Elämme yhä paljolti tietämättömyyden ja stereotypioiden varassa, mikä heijastuu maahanmuuttokeskusteluun yleismaailmallisen islamofobian tarttuessa myös suomalaisiin. Median vastuuta ei voi liioitella.

Vierailijaprofessuurini huipentui keväällä 2016 työpajamme huikeaan matkaan Keniaan ja Ugandaan sen jälkeen kun useampi säätiö ja järjestö sekä yksityishenkilöt olivat lähteneet taloudellisesti ja muilla järjestelyillä tukemaan parin viikon matkaamme. Reissu, joka oli useimmille opiskelijoille ensimmäinen käynti Afrikassa, tuotti kymmeniä juttuja ja reportaaseeja, valokuvanäyttelyn Sanoma-taloon ja jätti samalla monen nuoren sydämeen tahtotilan paneutua syvällisemmin kehitysmaaproblematiikkaan.

Samana keväänä minulla oli Pekka Haaviston aloitteesta ja Tampereen yliopiston sekä Kirkon Ulkomaanavun tuella myös harvinaislaatuinen tilaisuus luennoida ja puhua journalismista kahdessa Eritrean kaupungissa tutkijatohtori Laura Ahvan ja erityisasiantuntija Laura Vanhasen kanssa.

Vierailijaprofessuuria ennen ja sen jälkeen olen pitänyt kymmeniä luentoja kouluissa, messuilla ja järjestöissä. Teemoina ovat tiedonvälityksen lisäksi olleet läheltä seuraamani konfliktit, kehitysmaakysymykset, humanitaarinen apu, rauha ja sen turvaaminen, siviilien asema jne.

Share This