Sissejä ja terroristeja

Olen usein leikillisesti sanonut, että vieraan pelon voittaa parhaiten lähtemällä yksin pitkäpartaisen, pelottavan näköisen asemiesjoukon kanssa laittomasti kahden maan rajan ylitse kauas Afganistanin vuorille, mistä kukaan ei osaisi sinua koskaan etsiä, jos jotain tapahtuisi.

Elämäni ikimuistoisimmat reportaasimatkat olenkin tehnyt juuri erilaisten sissi-, vastarinta- ja terroristiliikkeiden mailla lähtien Angolasta vuonna 1974 ja päätyen Syyriaan tai Burmaan eli Myanmariin 40 vuotta myöhemmin. Liitteenä muutamia kuvia kymmenistä sissiliikkeistä ja aseporukoista, joiden matkassa olen ollut.

Suomalaiselle journalistille tuo joskus vaarallinenkin raportointi on usein helpompaa ja turvallisempaa kuin konfliktiin tavalla tai toisella osallisena olevan maan kansalaiselle.

Koska Suomella on hyvä maine rauhanvälityksessä, me voimme rakentaa siltoja äärimmäisen vihan keskelle diktatuureja ja terroristijärjestöjä myöten.

En näe mitään syytä, miksi Suomi ei voisi olla kokoaan suurempi vaikuttaja samalla tavalla kuin sissiliikkeiden kanssa rauhansopimuksista neuvotelleet Norja ja Ruotsi. Kansainvälisiin kysymyksiin erikoistuneet kansanedustajat voivat tälläkin alueella toimia rauhan asialla erityistehtävissä.

Share This