Lasten maailma

Lähes jokainen meistä konfliktien ja köyhyyden maailmaa nähneistä antaa aina saman vastauksen kysymykseen ”mikä on ollut järkyttävintä nähtävää”.
Vastaan näin: Lasten estettävissä ollut kuolema sekä lasten haavoittuvuus lapsisotilaina, pakolaisina, nälän ja sairauksien armoilla, ihmiskaupan uhreina, katulapsina, orjatyövoimana jne.
Nämä eri puolilla maailmaa ottamani kuvat kertovat pienen osan siitä, mitä olen todistanut ja mistä olen teille vuosikymmenien aikana raportoinut.

Siviiliuhrien määrä sodissa ja konflikteissa on jo noussut 90 prosenttiin valtaosan uhreista ollessa viattomia lapsia ja naisia siitä huolimatta, että Geneven sopimukset ja kansainvälinen oikeus asettavat selvät säännöt sodankäynnille. Jemen on surullinen muistutus siitä, kuinka sairaaloitakaan ei kunnioiteta. Kansainvälinen yhteisö ei ole YK:n määrittelemistä kielloista ja vaatimuksista huolimatta pystynyt kovin tehokkaasti suojaamaan siviilejä sodan keskellä.

Olen nähnyt lapsisotilaita useilla mantereilla. Joillakin alueilla lapsia huumataan taistelemaan tai valjastetaan terrori-iskuihin. Sissi- ja terroristiliikkeitä onkin vaikea saada mukaan sopimaan lasten suojelusta. Syyria taas on tuorein esimerkki siitä miten valtiollinen toimija käyttää siviileille tarkoitettua humanitaarista apua sodan välineenä.

Hallitus puhui viimeksi kuluneet vuodet kauniisti siitä, kuinka Suomi panostaa kehitysyhteistyössä naisiin ja lapsiin. Sama hallitus leikkasi kyseisille kohderyhmille tarkoitetusta avusta yli 40 prosenttia, ja varsinkin järjestöjen työhön kohdistuneet leikkaukset näkyvät jo kentällä. Surullista ja häpeällistä.

Vaikka suurin osa suomalaisista kannattaa kehitysyhteistyötä, on sen sektorin puolesta puhuvia kansanedustajia aivan liian vähän. Haluan liittyä siihen inhimillisyyden ja hyvän puolesta ääntä pitävään ja ratkaisuja etsivään joukkoon!

Vuonna 2015 olin mukana tällä vetoomuksella: https://www.facebook.com/watch/?v=1135505729810484

#nolototuus

Share This